Premiär för fullskaligt apotek

Sedan den 15 oktober har våra gäster kunnat hämta ut receptbelagda läkemedel under sitt besök i köpcentret. Då öppnade nya Apoteket Kungsörnen på Kungsmässans nedre plan.

- Marie-Louise Simann, nybliven apotekschef för Apoteket Kungsörnen, möter oss i entrén med ett stort leende och glittrande ögon.
- Öppningen gick jättebra! Vi bad vår första kund att klippa bandet utanför butiken och hon blev så glad att hon nästan grät. Hon sa: "Tänk, det här ska jag berätta för mina barnbarn - att jag fick inviga det nya apoteket på Kungsmässan!", berättar hon.

Från kemi till trendkänslighet...
Att gå in i den nya apotekslokalen är som att få en liten dos ljusterapi. Inredningen känns ny och fräsch med vit bas och rena linjer, skön belysning och ett schackrutigt golv som bjuder på en snygg kontrast. Genast slås vi av hur mycket som hänt med hela apoteksfenomenet de senaste åren. Det som förr var lite dystert och förknippades med sjukdomar och kemi är idag en trendig plats för hälsosamma, ibland till och med friska, människor. Plötsligt går folk till apoteket och köper saker som schampoo, badsalt och nappflaskor - inte nödvändigtvis för att de ändå skulle hämta ut sitt penicillin utan för att apoteket blivit ett naturligt stopp under shoppingrundan!

Marie-Louise bekräftar denna reflektion. Hon förklarar förändringarna med att de helt enkelt är en återspegling av samhället. För tjugo år sedan var det få som talade om hälsa, menar hon. Det var helt enkelt inte så trendigt. Idag har Apoteket en medveten, hälsointresserad kund som gör sina egna val utifrån vad hon själv tror gör henne gott. Det har Apoteket varit tvungna att anpassa sig efter:
- Idag frågar kunderna mer, de läser mer på Internet och är mer intresserade av hälsa. Tidigare har vi jobbat mer med sjuka. Nu vill vi istället jobba mycket med friska och jobba förebyggande, förklarar hon.

...och servicekänsla
Det breddade utbudet på den avdelning som Marie-Louise kallar "egenvården" tror hon gör stor skillnad för personalen. Förr var det kemister och labbälskare som ville jobba på apotek. Idag är det lika viktigt att vara servicemänniska och bra på att sälja, menar hon.
- Förr tog man inte egenvården så allvarligt. Nu är det faktiskt lite tvärt om. Nu är det många som tycker att det är roligare och mer attraktivt att jobba med det. Det är så många olika produkter och det är mer sälj. På så sätt är det mer av ett butiksjobb att jobba på apotek idag. Hos oss har vi både receptexpedition och försäljning av egenvårdsprodukter och det är jättekul att man får båda delarna.

Förutom nya produkter och annorlunda kunder så har hela organisationen kring Apoteket förändrats den senaste tiden. Apoteksmonopolet har avskaffas och nya aktörer kommer snart att komma in på den svenska marknaden.
- Den största förändringen är att gå från att vara statligt ägt till privatägt. Det är något som blir en jätteförändring för oss men som jag inte tror kommer att synas så mycket ut mot kund. Apoteken kommer att bli mer tillgängliga och det kommer att bli större konkurrens, vilket jag tror kan vara bra, säger hon.

En av fördelarna med konkurrens tror Marie-Louise kan vara att servicen på apoteken blir ännu bättre.
- Jag tror att bemötandet kan bli ännu bättre, även om jag tycker att det har blivit väldigt mycket bättre de senaste åren. Det är lätt att lägga för lite energi på sådant när man är i ett monopol. Eftersom vi har vetat att läget skulle förändras så har vi arbetat väldigt aktivt med vår servicetänkande de senaste åren men framöver tror jag att vi kommer att tänka på det ännu mer.

Marie-Louise är inte orolig för hur det kommer att bli med privatägda apotek. Till dem som är oroliga för att "det gamla hederliga Apoteket" kommer att försvinna säger hon så här:
- Många frågar hur vi ska klara oss när vi blir så många apotek, men titta bara på Kungsmässan; hur många modebutiker finns det inte? Det är egentligen samma sak, säger hon.

Handplockad personal...
Trots Marie-Louises stora iver att börja arbeta med nya Apoteket Kungsörnen är hon inte någon nykomling inom Apoteket. Innan hon fick sitt senaste uppdrag som områdeschef för apoteken i Kungsbacka kommun (vilket hon varit i sju år) gjorde hon ett antal år som apotekare, tillförordnad apotekschef och sedermera ordinarie apotekschef för några av apoteken i Göteborg samt på Apoteket Kronan i Kungsbacka innerstad.

Åren som områdeschef i Kungsbacka har bidragit med en rätt så bra överblick över personalen i kommunens apotek och organisationen i stort. Inför öppnandet av Apoteket Kungsörnen hade Marie-Louise därför väldigt fina förutsättningar när hon skulle handplocka sin personal och skapa en bra sammansättning utifrån olikakompetensområden, personligheter och erfarenheter. Nu ser hon fram emot att få börja jobba med sitt nybildade team:
- Vi har tre tekniker, fyra farmaceuter och en apotekare med mig. Teknikerna får jobba på receptsidan som farmaceuterna men får inte skriva under recept. Någon måste alltid kontrollera att det handlar om rätt läkemedel, rätt dos osv. Det gör farmaceuterna som har högskoleutbildning. Ofta är teknikerna särskilt duktiga på egenvården och jobbar mycket med det.

...och höga förväntningar
När vi knyter ihop säcken av vår lilla pratstund med Marie-Louise och konstaterar att hon verkar ha rätt så mycket att stå i för tillfället, skrattar hon bara och säger:
- Ja det är en hel del som händer just nu. Man får inte tänka för mycket för då blir man knäpp. Man får försöka njuta av stunden, för nu har vi väldigt roligt! Och så får man försöka hoppas att man får det bästa apoteket här. Mina kollegor är så taggade och jag är så taggad själv så jag ska bara ta hand om alla kunder här. Bara de kommer till oss!

Hon avslutar med en hälsning till alla blivande kunder:
- Vi är glada att vara här och att ni är så välkomna in!