Kungsmässan - Magasinet Höst 2014 - page 33

HÖST 2014
I
KUNGSMÄSSAN MAGASINET
33
DEG
N L_[YH ÄU[ ]L[LTQ€S
(ett mjöl för kakor och dyl.)
5 g salt
3 dl vatten
FYLLNING
¼ vitkålshuvud
2–3 vitlöksklyftor
lika mycket färsk ingefära som vitlök
3 salladslökar
ca 400 g kycklingfärs
ca 100 g böngroddar
neutral olja, t.ex. jordnöts- eller rapsolja
+ ca 1 dl
vatten till stekning
GÖR SÅHÄR
Sikta mjölet genom en sil ned i en bunke
eller hushållsmaskin.
Tillsätt saltet. Koka upp vattnet och häll
det i omgångar över mjölet medan maski-
nen jobbar, eller knåda för hand. Mjöl kan
bete sig olika bland annat beroende på hur
färskt det är, det är därför man inte häller
på allt vatten direkt. Man får helt enkelt
känna och titta sig fram och arbeta degen
tills den blivit homogen och lite elastisk
när man drar i den. I maskin tar det kan-
ske 7 minuter på låg- till medelhastighet
och för hand kanske dubbla tiden.
När du känner att degen är spänstig,
formar du den till en boll och låter den
vila i kylen i en plastpåse eller bunke täckt
med plastfolie.
Dela degen i mindre delar och kavla ut en
degbit i taget mycket tunt – som ett kredit-
kort ungefär – på mjölad arbetsbänk.
Stansa ut runda plattor med en diameter
på cirka 12 cm med hjälp av en burk eller
liknande. Fortsätt med nästa degbit på
samma sätt tills all deg är utstansad.
Plattorna kan med fördel läggas på hög
med ett tunt lager mjöl emellan så att de
inte klibbar ihop. Blir det plattor över
plastar du in dem och lägger dem i frysen.
Riv vitkålen till fyllningen. Skala och
hacka vitlöken och ingefäran. Skär
ZHSSHKZS€RLU ÄU[ ZWHYH SP[L [PSS NHYULYPUN
Blanda vitkålen, vitlöken, ingefäran och
salladslöken med kycklingfärsen och
böngroddarna.
Pensla en degplatta lätt längs kanterna
med lite vatten. Lägg ungefär en matsked
av färsröran i mitten. Vik degen dubbel
och tryck ihop den snyggt i kanterna.
Gör likadant med nästa degplatta.
Stek dumplingknytena i stekpannan i olja
(till exempel jordnötsolja eller rapsolja)
tills de blivit gyllenbruna och lite krispiga.
Häll på någon deciliter vatten och låt
vätskan sugas upp och dunsta tills vattnet
är borta.
Lägg upp dina knyten på tallrik och
NHYULYH TLK KLU ÄU[ ZR\YUH ZHSSHKZS€RLU
Servera med dippsåsen.
För recept på dippsåsen, besök
KYCKL INGDUMPL INGS
C I R K A 2 0 KN Y T E N
MAT N Y T T I G T
TÄVLA OCH VINN
STREETFOOD AV
MANGE SCHMIDT OCH
JONAS CRAMBY
Ta chansen att vinna ditt EGET
exemplar till kokbokssamlingen.
tävla på
AV: mange schmidt och jonas cramby
FÖRLAG: BONNIER FAKTA
FOTOGRAF: STEFAN WETTAINEN
PRIS: 269 KR AKADEMIBOKHANDELN
1...,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32 34,35,36
Powered by FlippingBook