Kungsmässan - Magasinet - page 9

VINTER 2013
I
KUNGSMÄSSAN MAGASINET
9
N Ä R P ROD U C E R AT
Och inte undra på det, till jul säljer man
25 000 handgjorda marsipangrisar och
100 000 marsipancigarrer på dryga fyrtio
julmässor i landet, från Gävle i norr till
Skåne i söder. Många av dem säljs på
Kungsmässans traditionsenliga julmark-
nad, där Bräutigams varit ett lika själv-
klart som uppskattat inslag i många år.
- Julmarknaden på Kungsmässan är
den som är både bäst och roligast för
oss att medverka på,
säger Peter Bräutigam.
Och det här med tradi-
tioner, är något Peter
vet ett och annat om:
- Ett år försökte vi ge marsipangrisen ett
nytt utseende, mest för att vi själva var
sugna på lite nytt. Det funkade inte alls.
Folk vill ha den traditionella grisen, som
vi på Bräutigams har gjort den i 140 år.
På spansk mandel, med mindre socker
och modulerad på samma sätt, år efter år.
Så vår kära marsipangris rör vi inte igen.
GODA NYHETER TILL JUL
Andra delar av sortimentet utvecklar
man däremot gärna, såväl nya smaker
som förpackningar. Utbudet i butiken i
Fjärås är fulländat och
lagom till jul finns flera
nyheter att provsmaka
och köpa på Kungs-
mässans julmarknad
som pågår mellan den 22 november och
23 december. En minst sagt välsmakande
sistaminutenklapp till liten som stor.
– Jag säger Bröjjtigams,
med Ö. Men egentligen
heter vi väl Breåjjtigams.
vi är ju ändå i Göteborg.
1845
får sjuårige Emil Bräutigam sitt första
jobb på ett bageri i Thüringen, Tyskland.
20 år gammal flyttar Emil till Göteborg och
får jobb som verkmästare på karamellfabrik.
På helgerna säljer han hemgjorda kolor på
stadens gator och torg.
1870
startar Emil Bräutigams Marsipan och
Karamellfabrik på Skolgatan i Haga, Göteborg.
1905
tar Carl Bräutigam över verksamheten
som nu ligger på Östra Hamngatan 37.
Han skapar Gustaf Adolfsbakelsen till minne
av Göteborgs grundare Gustav II Adolf.
1911
blir Bräutigams kunglig hovleverantör av
en tysk spettekaka och skulle så förbli i över 50 år.
1916
köper man Skandias varuhus på
Östra Hamngatan 50 och efter två års
ombyggnad flyttar Bräutigams in.
1942
sysselsätter Bräutigams 80 personer
i 21 lokaler på 1 750 kvadratmeter lokalyta.
1933
tar Carl G Bräutigam över ett konditori
som är vida berömt för sina godsaker.
I hans regi tillverkas år 1936 så många som
8 000 Gustaf Adolfsbakelser på en dag!
1973
tar Jan Bräutigam över rörelsen
och inför självserveringen.
1988
minskar mängden besökare i Göteborgs
centrum och försäljningen sjunker drastiskt.
1993
avvecklar man konditoriverksamheten
och Peter Bräutigam tar över. Som femte
generation driver han tillverkningen av
marsipan, choklad och glass vidare i liten skala
strax söder om Kungsbacka.
2000
köper Bräutigams upp Sundqvists
Marsipanfabrik och 5 år senare också A. Fishers
Chokladfabrik. Med det ökar man sin kapacitet
avsevärt.
2006
bygger man sin 800 m
2
stora fabrik
med tillhörande butik i Fjärås. Här kan du
köpa allt ur Bräutigams sortiment; praliner,
glass, marsipan och andra godsaker som tryffel,
karameller och marmelad.
2013
22 nov - 23 december kan du köpa
Bräutigams produkter på Kungsmässans jul-
marknad. Välkommen!
I Bräutigamsfabriken i Fjärås görs alla godsaker för hand.
Uppfinningsrikedomen bland medarbetarna är stor
och man testar gärna nya grepp för att utveckla sitt
sortiment. Flarn med polka är ett säkert julkort.
En söt historia
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...32
Powered by FlippingBook