Page 6 - Kungsmässan - Magasinet

Basic HTML Version

Han började som springpojk på ICA när han var 13 år.
Idag, många år senare, äger Holger Gunnarsson sin
tredje egna ICA-butik.
– Jag tycker det är lika roligt att gå till jobbet varje dag.
Det bästa är att det alltid finns mer att göra för att ut-
veckla en butik, säger han.
Att Holger Gunnarsson är en ambitiös man framgår
snabbt. Han sätter ribban högt. Målsättningen för ICA
kvantum i Kungsmässan är inte längre att vara Västsve-
riges bästa matbutik, affären ska vara Sveriges bästa.
Något man också lyckats med. Butiken har vid två tillfäl-
len belönats med priset Sveriges Bästa Matglädjebutik.
– Jag brukar säga att det
är som matbutikernas Oscar,
säger han och skrattar.
Det råder ingen tvekan om
att Holger är stolt. Men inte
främst över sin egen insats,
utan över personalens.
– Att de anställda är delak-
tiga är A och O för att lyckas
med något sådant här. Vi har
otroligt duktiga medarbetare som brinner för mat och
matglädje. Det spelar ingen roll om du har en fin butik
och bra varor om det inte finns ett bra bemötande och
kompetens bland personalen.
Men vad är det som gör den här butiken bättre än
andra?
– Det är flera saker. Vi försöker jobba med vad vi kallar
nyöppning varje morgon. När en butik är helt ny är allt
perfekt. Så vill vi ha det varje morgon. Sedan jobbar vi
mycket med matinspiration. Vi hänger med i trender och
ser till att ständigt uppdatera sortimentet. Vilket recept
man än väljer ska man kunna hitta alla ingredienser hos
oss.
Det finns också en känsla av att komma till spe-
cialbutiker inne i butiken, som förr när man gick till
ostaffären och till grönsakshandlaren?
– Ja, vi satsar på att vår frukt- och gröntavdelning ska
vara som en saluhall. Vi har dessutom en manuell delika-
tessdisk som är 30 meter lång. Så visst, vi satsar mycket
på färskvaror.
Är det här något som kommer tillbaka, att vi vill ha
manuell betjäning?
– Ja, utan tvekan. På 70-talet när jag började i bran-
schen så var de manuella diskarna på väg bort. Allt skul-
le effektiviseras och all mat skulle vara färdigförpackad.
Nu är pendeln på väg åt precis motsatt håll. Kunderna
vill veta mer om maten de köper. De vill veta från vilken
gård köttet kommer och om
djuret har mått bra.
Är vi konsumenter jobbi-
gare idag?
– Ha, ha! Nej, jag tycker att
kunderna är inspirerande.
Men visst, de är betydligt
mer medvetna och ställer
högre krav. Dels att produk-
terna ska vara miljövänliga,
men också mer hälsosamma.
Så ni märker av när det går LCHF-feber* i landet?
– Absolut. Det är vårt jobb att hänga med och vara i
framkant när det gäller nya dieter och hälsotrender.
Då vet du kanske vad som kommer härnäst?
– Rawfood är en trend som jag tror vi kommer att få
se mer av. Den har bara börjat här. Där ligger USA långt
före. Överhuvudtaget så vill konsumenterna ha mer nä-
ringsrik och hälsosam mat. Det ska vara lokalproducerat
och de vill gärna laga mat själva från grunden.
Så nu kommer ni sluta sälja färdiga köttbullar och
pulvermos?
– Njae. Man kan säga att det finns två parallella trender.
På vardagarna vill vi ha det så lätt och smidigt som möj-
ligt. Då köper vi gärna färdiga produkter, även om vi är
Ica Kvantum på Kungsmässan är en av landets mest prisbelönta matvarubutiker och
utsågs senast i fjol under pompa och ståt till Sveriges Bästa Matglädjebutik. En av
eldsjälarna bakom triumfen är butikschef Holger Gunnarsson som andats ICA sedan
barnsben. Vi kunde förstås inte låta bli att fråga efter hans recept på framgång.
”Det spelar ingen roll om du har
en fin butik och bra varor om det
inte finns ett bra bemötande och
kompetens bland personalen.”
 Ett
levande
framgångsrecept
6
KUNGSMÄSSAN MAGASINET NR 3 2012