Crème brûlée med risgrynsgröt
4
portioner
2
dl grädde
1
dl mjölk
½
dl strösocker
1
vaniljstång
3
äggulor
2
dl risgrynsgröt
3
msk råsocker
GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 125°. Koka upp grädde och mjölk i en
kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa i socker och
frön från vaniljstången. Separera äggulor från vitor. Vispa
ihop äggulor och gräddmjölk och vänd ner gröten. För-
dela smeten i fyra ugnssäkra portionsformar, 10–12cm i
diameter. Grädda i ugnen 25 min. Det gör inget om den
är lite lös i mitten, den stelnar till när den kallnar.
Låt crème brûléen kallna helt i kyl. Strö sedan råsock-
er över hela ytan på varje brûlée. Sätt på grillfunktionen
på ugnen och vänta tills den är glödhet. Ställ formarna
högst upp i ugnen tills sockret har smält och fått färg.
Vit chokladtryffel
med torkade blåbär
Ca 50st
1 1/2
dl grädde
400
g vit choklad
120
g torkade blåbär
florsocker
GÖR SÅHÄR:
Koka upp grädden i en kastrull. Ta
kastrullen från värmen. Bryt chokla-
den i bitar och smält den i grädden.
Tillsätt blåbär och rör om. Klä insi-
dan av en form, ca 15x25 cm, med
plastfolie och häll i chokladbland-
ningen. Låt stelna i kylskåp.
Stjälp upp chokladen på en skär-
bräda och ta av plasten. Pudra
ovansidan med florsocker och skär
kuber, ca 3x3 cm. Förvara chokla-
den i en burk med lock i kylskåp.
VÅR JULKOKBOK
Av:
Sara Begner
Förlag:
Norstedts   
Fotograf:
Wolfgang Kleinschmidt
Pris:
229
kr hos Bokia
Vi lottar ut tre exemplar av Vår
Julkokbok och ger dig chansen att
vinna ett bokpaket från Bokia. Tävla
Tävla
&
vinn
KUNGSMÄSSAN MAGASINET NR 4 2012
29
MATNYTTIGT