Page 29 - Magasinet

This is a SEO version of Magasinet. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »
Kryddiga hasselnötter
med smak av kardemumma, kanel & svartpeppar
Lyckas med choklaD
Av: Magnus Johansson  
Förlag: Norstedts   
Fotograf: Fabian Björnstjerna
Pris: 299kr hos Bokia
INGREDIENSER
200g hasselnötter
25g (½msk vatten)
75g (¾dl) socker
½ vaniljstång, urskrapade frön
2drag på svartpepparkranen
5g (1½ tsk) malen kanel
2g (1 tsk) kardemumma, nystött
5g (1 tsk) havssalt
1 tsk smör
200g mjölkchoklad, smält
Neutral olja, till exempel rapsolja, att smörja plåten med
Garnering
½ dl forsocker
Gör såhär:
1.
Sätt ugnen på 200°. Rosta hasselnötter på en plåt mitt i
ugnen i ca 10–12 minuter. Gnid av skalen med en handduk.
2.
Koka under tiden vatten, socker och kryddor i en kastrull
till 120°. Använd digitaltermometer.
3.
Tillsätt de heta hasselnötterna och fortsätt att värma.
4.
Rör hela tiden, först vitnar sockret, men snart blir nötterna
gyllenbruna. Tillsätt smör.
5.
Häll genast ut nötterna på en oljad plåt och låt svalna lite.
Separera dem så snart det går utan att bränna fngrarna.
6.
Häll cirka ¼ (50g) av den smälta chokladen i en skål och
rör runt nötterna. Bred ut dem på ett bakplåtspapper och
ställ in i kylen tills chokladen stelnat. Rulla dem i choklad på
samma sätt tre gånger till.
7.
Pudra chokladnötterna med forsocker.
KUNGSMÄSSAN MAGASINET NR 4 2011
29
MATNYTTIGT