Page 27 - Magasinet

This is a SEO version of Magasinet. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

MAGASINET GUIDAR

Gå närmare

Ett vanligt misstag är att stå för långt ifrån ditt motiv. Ofta blir bilden rörig och eventuella personer allde-les för små. Våga gå nära, fyll bilden!

Håll dig på samma höjd

Du måste inte alltid stå upp. Om du är på samma höjd som det du fotograferar får du en helt annan närhet i bilden. Är motivet till exempel ett barn får du bäst resultat om du sätter dig på huk och kom-mer ner i ögonhöjd.

Tänk på ljuset

Tänk på vilket ljus det är. Tidiga morgnar och kvällar ger ett varmt och mjukt ljus, medan dagsljus och solsken ger skarpa kontraster och skuggor. Helst bör du undvika att fotografera när solen är som starkast, men använd annars blixt för att slippa trista skuggor runt ögon och i ansikte.

Strunta i blixten inomhus

Fotograferar du inomhus bör du i största möjliga mån undvika blixt. Ta tillvara på dagsljuset som kommer in genom fönstren istället.

Tänk innanför boxen

Ett klassiskt misstag är att fokusera huvudet i mit-ten och knäppa av. Försök hitta nya vinklar och linjer som leder in i bilden. Motivet måste inte alltid befnna sig i centrum. Böj på benen, vrid på kame-ran eller hoppa upp på en klippa! Våga vara regis-sör och fytta på saker – eller dig själv – som står i vägen.

Stå stilla

Håll kameran stilla när du fotograferar. Om du rycker eller rör dig blir bilden oskarp. Ska du foto-grafera med långa slutartider eller i dåligt ljus och saknar stativ kan du pröva att luta eller sätta ner kameran på ett stadigt föremål, exempelvis på en trave böcker, ett bord eller kanske till och med på marken.

Slösa med bilderna

Ta många bilder! Med en digitalkamera har du inget att förlora. Ju fer bilder du tar desto större chans att åtminstone några blir riktigt bra. Fotografera där det händer och undvik att rada upp familjen framför kameran. Det är oftast som de spontana bilderna där folk är glada, skrattar och pratar – och inte tittar rakt in i kameran – som blir de bästa.

KUNGSMÄSSAN MAGASINET NR 2 2011

27

Page 27 - Magasinet

This is a SEO version of Magasinet. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »