Page 23 - Magasinet

This is a SEO version of Magasinet. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

Välj grönska med omsorg

Börja med att välja ut vilka växter du vill ha i din krukodling. Undvik att kombinera plantor med alltför olika skötselråd. Fråga i butiken, de kan garanterat hjälpa dig med urvalet.

Var noga med storleken

Investera i en stor kruka att plantera i, den håller fukt och näring längre vilket blommorna vill ha för att trivas hela som-maren. Se till att krukan har ett ordentligt dräneringshål i botten så att vattnet inte stannar och de stackars växterna ruttnar eller dränks.

Dränera krukan väl

Häll lecakulor i botten av krukan för bättre dränering. Se-parera materialet från jorden, som sedan ska till, genom att klippa ut en bit fberduk och placera över dräneringen. En uttjänad kökshandduk går också utmärkt. Därefter fyller du resten av krukan med balkong- och växthusjord som pas-sar lika väl för plantering i kruka som urna, balkonglåda eller ampel. Det fna med detta förarbete är att du sedan kan behålla dräneringen eller utfyllnaden år efter och endast behöver fylla på med ny jord efter säsong.

Håll koll på fukten

Ta försiktigt ut växterna ur plastkrukorna. Planterar du en fuktkrävande växt tillsammans med andra sorter kan du dock behålla plastkrukan på den. Då håller krukan fukten den stjäl inte vätan från sina grannar.

Plantera tätt

Doppa jordklumpen i vatten så att den blir riktigt blöt. Gräv ett litet hål för plantan och sätt ner den. Plantera några cen-timeter ner i krukan så att vattnet inte sipprar över kanten när du vattnar. Plantera blommarna tätt så blir arrangemanget fnt och frodigt på en gång.

Dekorera naturligt

Ser krukan lite tom ut innan plantorna tagit sig så dekorera jorden med exempelvis prydnadssten, täckbark, snäckskal eller vackra kvistar. Bara fantasin sätter gränser.

Vårda planteringen väl

Vattna med jämna mellanrum, plocka bort vissnade blom-mor och prata med dina växter då och då för en prunkande och inbjudande balkong, entré eller krukträdgård.

För dig som drömmer om prunkande grönska men saknar tid eller plats, är planteringar i kruka ett ypperligt alternativ. Det allra mesta går att plantera och förutom att det är lätt att komponera växter efter behag och byta ut dem i en handvändning, kan man fytta runt krukorna helt efter solljus och lust.

Prunkande

planteringar

KUNGSMÄSSAN MAGASINET NR 2 2011

23

TENDENSER

Page 23 - Magasinet

This is a SEO version of Magasinet. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »