Vinnarna av vår julkokbok!

Stort tack till alla er som var med och tävlade om att vinna vår julkokbok! Nu är vinnarna utsedda. De tre fyndigaste recepten på julgodis belönas med varsitt alldeles eget exemplar av vår julkokbok.

De tre vinnande bidragen:

Malena Pettersson, Solveig Sandström, Pernilla Johansson - stort Grattis!
Ni får ett exemplar av vår julkokbok!

Malenas absoluta favoritfudge;

  • 1½ dl kakao
  • 5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 kryddmått salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • ev 100 g nötkärnor

Blanda kakao, socker, sirap, salt, grädde och smör i en tjockbottnad gryta. Låt koka tills smeten är simmig, ca 20-30 minuter. Rör i smeten då och då. Prova att fudgen är färdigkokt genom att göra kulprovet. Kokar man med termometer ska den visa 120 grader. Hacka under tiden nötterna grovt. Smörj en form som är ca 20 x 20 cm. Vispa med elvisp tills smeten är tjock och styv. Häll upp massan i formen, strö över nötterna. Låt stelna och skär i bitar. Smaklig Spis!

Solveigs hemmagjorda marsipan/cognacskulor;

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl mjöl
  • 1 hg mald mandel
  • 500 gr florsocker

Kokas ihop till en klimp i en liten gryta. Låt svalna och knåda sedan in 1 hg mald mandel tillsammans med 500 gr florsocker.

Vill man sen göra cognacskulor med marsipanen så kommer receptet här;

  • 200 gr nougat,
  • 400 gr av hemmagjord marsipan
  • 50 gr margarin
  • 2 msk cognac

Allt blandas väl och kan upplevas kladdigt men ge inte upp utan forma till kulor i valfri storlek, lägg på en bricka för att sedan ställas in en stund i kylen. Smält sen 200 gram choklad, ljus eller mörk, och doppa ner kulorna i chokladen. Lägg de doppade kulorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna. Du slipper kladd och kan dessutom återvinna den choklad som finns kvar på pappret. Extra fina blir kulorna om du ringlar lite smält, vit choklad över de doppade kulorna. Lycka till!

Pernillas Mozartkulor;

  • 250 gr nougat
  • 250 gr mandelmassa
  • 200 gr mörk choklad

Dela nougaten och mandelmassan i 30 delar. Rulla nougaten till en rund boll. Platta till mandelmassan och forma runt mandelmassan så att den täcker. Smält chokladen. Doppa bollarna i chokladen och ställ in i kylen så att de stelnar. Mums!

Stort grattis!
Boken skickar vi hem till er med posten
/ Hälsningar från oss på Kungsmässan!