Intervju med Ulrik Munther

"Det är lättare att få det att låta bra på engelska"

Först vill jag bara börja med att tacka för ett bra uppträdande!
- Ja det var jättekul. Det var roligt att det kom så mycket folk också.

Hade du sagt till dina vänner att du skulle uppträda på Kungsmässan?
- Ja det var många kompisar som kom och kollade.

Du spelade ju ditt vinnarbidrag "En vanlig dag" här idag. Har du haft några vanliga dagar sedan du vann Lilla Melodifestivalen?
- Ja, jo de blir ju vanliga (skrattar) - även om de är annorlunda än de var innan. Det är inte så jättemycket skillnad tycker jag. Det är väl mer att folk känner igen en lite här och där.

Vad händer nu framöver?
- Det nästa som jag vet är att jag ska upp till Stockholm igen och tävla i MPG Nordic. Det är Sverige som håller det i år så det är i studio 1 på SVT.

Är det nervöst?
- Ja, eller det har inte blivit nervöst än. Men nu är man ändå lite mer van och så kan man ju låtarna ännu bättre nu så jag tror att det kommer att bli ännu bättre.

Var det svårt att lära sig det här med kamerorna och hur man skulle röra sig på scen?
- Ja, det var lite jobbigt i början med det gick ändå förhållandevis bra tycker jag. Det blir ju så snyggt sen när de klipper till allt och så.

Vad är nästa stora mål? Skulle du vilja göra en skiva eller kanske vinna stora Melodifestivalen?
- Det är ju klart. Jag sitter här vid telefonen och väntar på att skivbolagen ska ringa! Nej men det är klart jag vill. Det hade varit kul om det kom igång. Det är ju en jättebra start på karriären men jag vet inte, jag får se vad som händer.

Vad lyssnar du själv på för musik?
- Jag lyssnar på allt möjligt. Dels sådant som går på radio - det kan vara helt okej fast det kan bli lite tjatigt i längden. Jag har ingen favoritartist som jag lyssnar jättemycket på men det är många artister som jag kan gilla någon låt här och där; Coldplay, några Inlames-låtar tycker jag är bra. Kent är bra, Håkan Hellström, Uno Svenningsson, The Cardigans…

Mycket svensk musik?
- Ja...

Men du sjunger både på svenska och engelska nu?
- Ja det gör jag.

Vilket är lättast?
- Jag vet inte. Jag tror att det är plus minus noll ungefär. Man är ju inte lika bra på engelska som på svenska men det låter, i ens egna öron, bättre. Det är lättare att få det att låta bra på engelska i och med att man inte förstår innebörden exakt så som om man skulle ta det på ens eget språk. Därför måste man vara lite mer petig när man skriver på svenska. Men jag tycker båda är kul.

Har du några nya låtar på gång just nu?
- Ja jag har två låtar som jag håller på med. Men jag har en tendens att tappa lusten.. Jag börjar på en låt och så tycker jag att "nej det blev inte så bra ändå" och så börjar jag på en ny. Det är ju inte så bra för då kommer man ju aldrig någon vart. Första versen och refrängen brukar gå ganska lätt men sedan måste man ju få andra versen att hänga ihop med refrängen och så en andra vers som också hänger ihop och att det handlar om samma sak hela tiden. Det är det som är det kluriga.

Hinner du vara någonting hemma i Kungsbacka nu då?
- Ja, eller egentligen är jag inte så jättemycket i Kungsbacka i och med att jag har de flesta kompisarna i Kullavik så jag är mest där... om jag inte ska till Kungsmässan då eller bara var ute. Jag bor ju här i Kungsbacka också men jag är inte så mycket ute här.

Vad brukar du göra i Kullavik då?
- Det är väl det vanliga. Man är väl med kompisar och så. Det är väl ingenting speciellt med Kullavik egentligen, men i och med att jag går i skola där så har jag nästan alla mina kompisar där.

Jag såg ditt lilla skateklipp. Har du övat mer på det?
- Nej jag är egentligen rätt dålig på att skata. Det var väl vid 11:e försöket som jag satte det där tricket! (Se Ulrik skata och andra roliga filmklipp här!)

Vad brukar ni göra mer då?
- På sommaren är det väldigt bra för då kan vi bara dra ner till havet. Det är bara 500 meter dit. Då cyklar man ner eller tar moppen så finns det massa badställen där.

Du går i nian nu. Är det tufft?
- Ja, det är jobbigt. Jag tyckte nästan att det var lättare i åttan men vissa säger tvärt om - att det var svårare då. Men jag tycker att det är jobbigt med alla prov hela tiden och att man aldrig får ledigt
.