Lee vinner boken Street food!

Tävlingen är avgjord. Lee är vinnare i vår senaste tävling och belönas med ett alldeles eget exemplar av kokboken Street food av Mange Schmidt och Jonas Cramby. Grattis Lee!

Och så här löd det vinnande bidraget:

"Vi var på backpacking i södra Kina i januari. Det var jättekallt, 5-10 grader och vi bodde på ett hostel utan värme. När vi vaknade var vi både hungriga och frusna så vi satte på oss alla kläder vi hade och gick ut för att leta efter frukost för det fanns inte där vi övernattade och vi var ju ute efter streetfood. Snart såg vi massor av små vagnar på gatorna som sålde nystekta fyllda pannkakor, ris gröt, ångade bullar och varm sojamjölk. Det vattnades i munnen. Vi stannade till vid ett gathörna med småbord och små pallar ute i kylan och lyckades få två platser i trängseln. De serverade nygjorda dumplings i rykande varm buljong. Dumplingsarna var fyllda med fläsk och grönsaker doppades i soja med chili och vinäger. Vi kupade händerna runt skålen för att värma oss och sörplade i oss den mustiga buljongen. Himmelskt gott, längtar tillbaka!"


Street food, vällagad och ofta nyskapande gatumat, är en växande global trend i matbranschen. I USA och Storbritannien har street food egna event och festivaler och alltfler duktiga matentreprenörer skapar egna street food – koncept för att stärka sina varumärken.