Evenemang, torsdag 26 april - söndag 6 majVärldspremiär av nytt konstglas

Plats: Kungsmässan, torget

Kosta Boda Art Gallery gästspelar med sin nya utställning på Kungsmässan - nya formgivare, premiärvisning av nytt konstglas och sann passion för glashantverk. Fritt inträde och alla är välkomna, utställningen finns på plats nere på torget mellan 26 april - 6 maj.

I samarbete med Önska-butiken presenterar Kosta Boda nytt unikt och limiterat konstglas från Mattias Stenberg, Frida Fjellman och den legendariska Bertil Vallien.

Stenberg har ett reducerat formspråk men ändå fullt av experimentlusta som slagit stort på designmässorna i Milano. Frida Fjellman är det senaste stjärnskottet på Kosta Boda med utställningar i Miami, Basel och nu Kungsbacka. Hon har formgivit glasskulpturer som är figurer med måleriska uttryck, ett hommage till Erik Höglunds tjurhuvuden i glas. Nya mystiska verk av Bertil Vallien är också representerade.

Samtliga verk är tillverkade för hand av glasblåsare, slipare och målare på Kosta Glasbruk i Småland. Objekten går att köpa, vid intresse vänligen rådfråga din Önska-handlare som finns på plats.

MATTIAS STENBERG
Mattias Stenberg har en bakgrund som ingenjör, arkitekt och forskare i Sverige och USA med en Licentiatexamen inom ingenjörsvetenskap från Kungliga Tekniska Högskolan. Mattias är mångfaldigt prisad inom design, interiördesign och arkitektur.

"Som formgivare jobbar jag kanske lite mer med reducerade former och uttryck än vad som vi är vana att se hos Kosta Boda. För mig var det istället viktigt att gå tillbaka till mina egna första intryck av Kosta Boda, nämligen som ett innovativt och experimentellt företag, där man är villig och till och med uppmuntrar till experimentlusta och produktutveckling ute "på golvet" i hyttan." – Mattias Stenberg

FRIDA FJELLMAN
Frida Fjellman är ursprungligen från Mariestad, verksam i Stockholm och har formgivit för Kosta Boda sedan 2016. Frida är högst aktuell och finns representerad på en mängd olika museer och kulturinstitutioner, med utställningar som genom åren belönats med flertalet utmärkelser och stipendier, rönt framgångar inte bara bland många av Sveriges konstinstitutioner, men också internationella framgångar – nu senast på ArtBasel i både Miami och Basel.

BERTIL VALLIEN
Bertil Vallien är Sveriges mest berömde glaskonstnär och -formgivare, mångfaldigt prisbelönt och rikt representerad på världens museer. Bertil Vallien arbetar med en mytisk, drömsk och symbolisk motivvärld och bedriver vad han själv beskriver som en forskargärning, i nära samverkan med sina medarbetare, vilka flera arbetat nära Vallien i decennier. Bertil Vallien är framför allt känd som sandgjutningens mästare. Hans massiva, djupt blåfärgade båtar tillhör den moderna glashistorien. Upphovsman till Château, en av Kosta Bodas mest sålda serviser.

Sök fler evenemang

Välj datum och kategori